18Novembar2018

UGBB PRIVOR

PROGRAM MANIFESTACIJE ZA 2016. GODINU

Ovim plakatama najavljujemo kompletan program ovogodišnje kulturno sportske i vjerske manifestacije pod nazivom „Dani otpora-Dani slobode“ Privor 1992. - 2016. u kojoj organizujemo :

 1. Dvije promocije knjige, autora sa prostora opštine Gornjeg Vakufa.

2. Organizujemo svečano otvaranje spomen obilježja  u pomen Šehida Pridvoraca u Pridvorcima kao i otvaranje novoizgrađenog spomen obilježja u Voljevcu u pomen svih Šehida palih na području Privora.

3. Tradicionalno kao i svake godine jedan od najposjećeniji programa manifestacije SMOTRU FOLKLORA na kojem učestvuju KUD i BZK iz svih okolnih gradova G.Vakufa

4.    Osamnaesti po redu tradicionalni pohod, linijama odbrane Privora pod nazivom „MARŠ MIRA - MARŠ SLOBODE“
i obilazak mjesta pogibije prvog komandanta Privora rah. Bedrudina Milanović

Napomena:
Zajedno sa predstavnicima Bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata, opštine Prozor, dogovoren je zajednički datum obilježavanja stradanja Bošnjaka na Crnom Vrhu i obilazak mjesta pogibije prvog komandanta Privora rah.Bedrudina Milanović.- To je prva nedjelja u augustu, a ove godine pada na dan 07.08.2016. godine

  • - Polazak na pohod iz Voljevca je u 9 sati ispred spomen obilježja u Voljevcu.
  • - Polazak na pohod iz Prozora je u 9.30 sati.
  • - Susret učesnika pohoda je na koti (Zgon) te zajednički dolazak u 12 sati do spomen obilježje na koti (Slime) u znak sjećanja na živi štit na Crnom Vrhu.
  • - Od 12 do 13 sati - program predviđen protokolom Bošnjačkih udruženja iz Prozora.
  • - U 13 sati – podne namaz.
  • - Nakon podne namaza obilazak mjesta pogibije prvog komandanta Privora rah. Bedrudina Milanović. Na ovom mjestu planiran je kraći vjerski program, dodjela zahvalnica najmlađem i najstarijem učesniku pohoda, a nakon toga zajednički silazak svih učesnika pohoda u mjesto Boljkovac.

5. Centralna manifestacija „DOVA ŠEHIDIMA –OPOMENA ŽIVIMA“ na kojoj se okupljaju porodice Šehida iz Jajca, Prozora, Donjeg Vakufa, Tjentišta opština Foča, Neretvice i Gornjeg Vakufa, preživjeli borci,  komandiri i komandanti prednje navedenih opština planirana je 13. 08. 2016 godine.

U protokolu ovogodišnje centralne manifestacije je i otvaranje novoizgrađenog spomen obilježja u Voljevcu na kojem se nalaze urezana 93 imena naših Šehida koji su svoje živote ugradili u temelje ove naše države, braneći BiH na linijama Privora.