18Novembar2018

UGBB PRIVOR

FILM 2015 (04.08.2015. u 20:30h)

UDRUĐENJE GRAĐANA „BOLJA BUDUĆNOST-PRIVOR“-VOLJEVAC U saradnji sa Udruženjem logoraša Gornji Vakuf-Uskoplje organizuje promociju dokumentarnog filma Avde Huseinovića pod nazivom
 „HERCEG BOSNA-ZLOĆIN I KAZNA“

''Očekujem da će ovo biti nišan i spomenik kolektivnom pamćenju mog naroda koji je dosta dugo lutao kroz povijest'', rekao je Huseinović za svoje djelo.
                Film prati politička događanja o raspadu bivše Jugoslavije, posebno refleksije tajnog dogovora nekadašnjih predsjednika Hrvatske i Srbije Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu iz 1991. godine. U filmu političke analize iznose bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, aktualni gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, prvi predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić, Aleksa Buha, visokopozicionirani član SDS-a s početka rata u BiH, te generali hrvatske vojske Antun Tus i Matrin Špegelj.
Ovo je film u kojem svoja svjedočenja o torturama , mučenjima i zločinima pod okriljem „Herceg Bosne“ iznosi više od stotinu ljudi.
''Na području pod kontrolom Herceg-Bosne kroz logore prošlo je preko 25.000 logoraša. U nekim poput Heliodroma bilo je zatočeno preko 10. 000 ljudi''.
U filmu govore logoraši koji su bili zatvoreni u Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Mostaru, Žepču, Kiseljaku, Vitezu, Novog Travnika, Gornjeg Vakufa, Bugojna.
Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, izjavio je da film nema nikakvu poruku kojom bi se osudio bilo koji narod.
''Želimo jasno reći da se na prostoru BiH dogodio zločin, posebno nad logorašima. Oni su danas neprepoznatljiva kategorija ljudi, a u isto vrijeme su živa istina i živa povijest događanja na ovim prostorima“
Želimo da širimo istinu, a istina je na našoj strani.
''Pored ostalog, cilj nam je da ovim filmom potaknemo sve bivše logoraše da otvoreno govore o zločinima koje su doživjeli kako se taj dio povijesti nikada više ne bi ponovio''.