18Novembar2018

UGBB PRIVOR

POHOD 2017.

6.08.2017. godine (nedjelja) realizovan je još jedan od programa manifestacije Dani otpora-Dani slobode Privor 1992-2017 pod nazivom „Marš mira-Marš slobode – linijama odbrane Privora i obilazak mjesta pogibije prvog komandanta Privora rah. Bedrudina Milanović kao i obilazak spomen obilježja stradalim civilima- bošnjacima iz općine Prozor koji su mučki i kukavički pobijeni na koti Crnog Vrha od strane pripadnika HVO-a i HV u jednom od agresorskih napada u osvajanju trinaest sela Privora i planiranom povezivanju sa istočnom Bosnom i zaokruživanjem tzv. Herceg Bosne.

U nemoći i kukavičluku navedenih vojnih i paravojnih formacija agresora ispred sebe postavili su živi štit u kojem su bili bošnjaci iz Prozora. Njih 43 vezano žicom postavljeno je između borbenih linija i na svaki ispaljen metak od strane pripadnika Armije BiH ubijen je po jedan bošnjak koji je se nalazio u živom štitu.
Tako ih je mučki pobijeno 24. a ostali su uspjeli pobjeći zahvaljujući pomoći boraca II brdskog bataljuna 317/717. slavne brdske brigade. U ovom zajedničkom programu manifestacije sa boračkim udruženjima iz Prozora učestvovalo je preko 300 učesnika od kojih je najviše bilo djece i omladine koji se  kroz historijske časove koji se održavaju na koti Crnog vrha pobliže upoznavaju sa bližom historijom Odbrambeno oslobodilačkog rata i stradanju bošnjaka u odbrani svog nacionalnog i vjerskog identiteta, u odbrani jedne i jedine drževe BiH u kojoj su temeljni, večinski narod.
Na koti Slime gdje je postavljeno spomen obilježje stradalim bošnjacima iz Prozora spojili su učesnici ovog pohoda koji su dolazili iz dva pravca, iz pravca Makljena i pravca Gornjeg Vakufa. Tu je upriličen  program  koji su organizovali boračka udruženja iz Prozora, klanjan je podne namaz i nastavilo se sa pohodom prema mjestu pogibije prvog komadanta Privora  Rah.Bedrudina Milanović. I na ovom mjestu tradicionalno u organizaciji UG“BB-PRIVOR“-VOLJEVAC organizovan je čas historije, obračanje i učenje iz Kur'ana.

Slike preuzete sa https://www.facebook.com/privor/