18Novembar2018

UGBB PRIVOR

CENTRALNA MANIFESTACIJA 2016.

Kruna manifestacije "Dani otpora Privor 1992. - Dani slobode Privor 2016.“ koja se svake godine održava na prostorima Privora  bila je CENTRALNA MANIFESTACIJA, otvaranja spomen česme i spomen ploče u pomen svih šehida koji su svoje živote dali za odbranu ove regije ali i zasigurno cijele Bosne i Hercegovine.

Voljevac je 12.08.2016. bio mjesto puno vjernika među kojima je bilo prije svega veliki broj, porodica šehida, preživjelih boraca, ratnih komadanata i svih drugih gostiju iz vjerskog i političkog života koji su željeli prisustvovati i uveličati ovu manifestaciju.

U jutarnjim satima se organizovano autobusima i privatnim vozilima krenulo prema Svilićima na šehidsko mezarje gdje je proučen Ja'sin i proučena fatiha.

Nakon Svilića zaputilo se prema mezarju u Voljevcu gdje su također ukopani brojni šehidi i tu se proučio Ja'sin i fatiha pred duše šehida.
Potom se povorka zaputila prema igralištu O.Š.Voljevac, gdje se klanjalo podne namaz.

Nakon podne namaza počela je centralna manifestacija ispred novoizgrađenog obilježja u pomen svih šehida koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine na prostoru Privora.

Predviđeni sadržaj programa  počeo je učenjem ašareta koje je proučio Rusmir ef.Ramić sin šehida. A zatim je slijedila ilahija „Šehidi“.

Prisutnima su se obratili; predsjednik OPŠ Gornji Vakuf gosp. Mirsad Delić, načelnik općine G.Vakuf gosp. Sead Čaušević, predsjednica kantonalnog OPŠ Đemka Djelilović, jedan od komadanata Armije BiH brigadir Amir Kubura, ispred vlade SBK ministar prostornog uređenja gosp. Amer Mrako, glavni imam međilisa IZ G.Vakuf  ef. Enes Omerović i muftija Travnički dr. Ahmed Adilović

Ceremonija otvaranja obilježja  završila je otkrivanjem spomen ploče sa 93 imena šehida palim na linijama odbrane Privora, Gornjeg Vakufa ali i zasigurno Bosne i Hercegovine. Ploču su otkrili najmlađe dijete šehida  Privora Kićin Alma ,predsjednica kantonalne OPŠ gosp. Đemka Halilović, predsjednik OPŠ Gornji Vakuf- Mirsad Delić i predsjednik OPŠ Jajca Fuad Cerić, a travnički Muftija dr. Ahmed Adilović je proučio dovu pred duše šehida.

Na ploči je ispisan ajet  iz  KUR'AN-a  koji govori sve za one koji su  poginuli na ALLAHOVOM putu
„I NE RECITE ZA ONE KOJI SU NA ALLAHOVOM PUTU POGINULI „MRTVI SU! NE, ONI SU ŽIVI, ALI VI TO NE OSJEĆATE“! (KUR'AN 2;154)“