23Septembar2018

UGBB PRIVOR

PROMOCIJA KNJIGE 2016. "GORNJI VAKUF GRAD HEROJ"

12.08.2016. u sportskoj dvorani osnovne škole "Voljevac" u Voljevcu je u sklopu manifestacije "Dani otpora Privor 1992. - Dani slobode Privor 2016.“ upriličena još jedna promocija knjige autora magistra Edina Ramića i Fuada Zeca pod nazivom "Gornji Vakuf grad Heroj".

Velika čast je bila da je promociju uveličao lično ratni komandant Džemal Hadžić koji je u toku rata bio na linijama odbrane Gornjeg Vakufa.

Promociji je prisustvovao priličan broj posjetitelja. Promotori i autori su iznosili činjenice koje je donio sam rat na našim prostorima.
Sam naziv knjige govori o tome koliki su doprinos u odbrani BiH dali pripadnici Armije RBiH sa prostora Gornjeg Vakufa na kojem je zaustavljena agresija od strane  hrvatske vojske i HVO-a, prostora na kojem su odbranjena vrata Bosne, te koliku su žrtvu dali građani Gornjeg Vakufa zarad nećiji suludi ciljeva i ideala.

Braneći svoj prag, porodicu, vjeru, kulturu svoj nacionalni i vjerski identitet, na stotine pripadnika Armije BiH sa prostora G.Vakufa dalo je svoje živote u odbrani općine G.Vakuf odnosno u odbrani cijelovinte i nezavisne BiH.

Činjenica je da je knjiga „Gornji Vakuf grad heroj“. plod višegodišnjeg rada autora Edina i Fuada i svi ostali koji su im pomagali u prikupljanju podataka i da su oni najzaslužniji za nastanak ovog historijskog djela u kojem je zapisana istina i samo istina o egzodusu Bošnjaka na prostoru općine Gornji Vakuf. Istina o ratnim zločinima nad Bošnjacima i stvaranju jednonacionalne države Hrvata, takozvane Herceg Bosne koja je trebala biti pripojena Republici Hrvatskoj.

Ratni komandant Hadžić se svim prisutnima obratio jako srčano, a emotivna vezanost za ovaj kraj se osjetila u samom početku njegovog govora. Ono što je dirnulo sve prisutne je rečenica da smo mi svi odgovorni za svoju budućnost u ovoj zemlji koja je krvlju plaćena, da damo najbolje od sebe kako bismo zaustavili masovno iseljavanje mladih, a pogotovo visoko obrazovanih ljudi iz naše zemlje.