23Septembar2018

UGBB PRIVOR

MARŠ MIRA - MARŠ SLOBODE - PRIVOR 2016.

Voljevac je u nedjelju 07.08.2016. bio mjesto okupljanja učesnika redovnog dijela manifestacije "Dani otpora Privor 1992. - Dani slobode Privor 2016.". U 9 sati ujutru su se ispred spomen česme šehidima okupili svi oni koji su imali čvrstu odluku da učestvuju i na ovogodišnjem pohodu na Crni Vrh pod nazivom Marš mira - Marš slobode 2016 uprkos kišnom vremenu.

Učesnici su postrojeni i pritom im je pročitan plan, naredba i maršuta, a zatim su svi učesnici dobili bijele majice i zaputili se linijama odbrane prema Crnom Vrhu. Uprkos jako otežanim uslovima kretanja šumskim i planinskim putevima zbog kiše i jake vlažnosti zraka, svi učesnici su bez problema podnosili put i bez ikakvih negativnih posljedica završili pohod.

Jako bitno je naglasiti da su ove godine Udruzenje građana bolja budućnost Privor i udruženje iz Prozora organizovali pohod na Crni Vrh zajedno, pa su se učesnici iz Prozora koji su takodjer krenuli na Crni Vrh u jutarnjim satima, sastali kod spomenika palim Prozoranima koji su na svirep način pogubljeni u živom štitu. Proučen je Ja'sin i predata dova svim šehidima nakon čega su se obratili predsjednici i predstavnici udruženja.

Zatim su se učesnici udružili i zaputili prema odmaralištu gdje su bili organizivani hrana, piće te čaj i kafa za sve učesnike.
Nakon što se ručalo i odmorilo, pohod je nastavljen prema spomeniku prvog komandanta rahmetli Bedrudina Milanovića.

Tu se svim prisutnima obratio načelnik općine Gornji Vakuf prof. Sead Čaušević, zatim i glavni imam mag. Enes Omerović, a sve se završilo učenjem Kur'ana i dovom pred dušu svih šehida koji su branili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.