23Septembar2018

UGBB PRIVOR

CENTRALNA MANIFESTACIJA 2015

Centralna manifestacija „Dani otpora-dani slobode“ Privor 1992-2015, MEVLUD I DOVA ŠEHIDIMA-OPOMENA ŽIVIMA. Dan u kojem se okupljaju porodice Šehida, preživjeli borci koji su učestvovali u odbrani ovih prostora, ratni komandanti i mnogi drugi gosti iz kulturnog, vjerskog i  političkog života.

Od 10:30-12:30 posječena su mezarja u Svilićima i Voljevcu u kojima su ukopani Šehidi koji su dali svoje živote na prostoru Privora i ugradili ih u temelje države BiH, braneći opstanak i ostanak Bošnjačkog naroda na ovim prostorima i prostorima cijele BiH.
U 12:30 upriličeno je polaganje cvijeća na spomen česmi u Voljevcu u čast 93 Šehida koji su dali svoje živote na prostoru Privora.
Cvijeće su položili: Kantonalna OPŠ, OOPŠ, predstavnici Vlade SBK, općine G.Vakuf-Uskoplje, predstavnici ratnih brigada, boračkih organizacija i predstavnici organizatora manifestacije.
U 13 sati na igralištu OŠ Voljevac održana je molitva  podne namaza, zatim je  proučena jedna ilahija, potom je usljedilo obraćanje gostiju, ilahija i na kraju dova Šehidima.
Obratili su se: načelnik općine G.Vakuf, načelnik općine Jajce, kantonalna predsjednica OPŠ, i predstavnici IZ iz kantona i općine G.Vakuf.
Za sve porodice Šehida i goste poslije vjerskog programa organizovan je ručak u Sali OŠ Voljevac. Poslije ručka uslijedilo je druženje do 20 sati kada je odigrana finalna utakmica memorijalnog malonogometnog turnira. Nakon utakmice uslijedio je kraći kulturni program i zatvaranje 17 po redu tradicionalne kulturno sportske i vjerske manifestacije.