23Septembar2018

UGBB PRIVOR

PROMOCIJA FILMA 2015

U okviru 17 po redu tradicionalne kulturno sportske i vjerske manifestacije pod nazivom „Dani otpora-dani slobode“ Privor 1992-2015. dana 04.08.2015 godine u 20.30 sati u Centru za obrazovanje i kulturu G.Vakuf-Uskoplje upriličena je promocija dokumentarnog filma Saveza logoraša u BiH pod nazivom  „Herceg-Bosna, zloćin i kazna“

Promociju ovog filma organizovalo je Udruženje građana „Bolja budućnost-Privor“  Voljevac u saradnji sa Udruženjem logoraša opštine Gornji Vakuf-Uskoplje.
Prije projekcije filma prisutnim su se obratili predsjednik Udruženja građana „Bolja budućnost-Privor“-Voljevac  Jasmin Alić, predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković i režiser filma Avdo Huseinović.
Jasmin Alić istakao je da je jedan od osnovnih  ciljeva manifestacije „Dani otpora-dani slobode“ Privor 1992-2015 prenošenje suštinskih činjenica i istine koja se mora prenositi na mlade i one koji ne znaju. Istine o borbi za opstanak i ostanak Bošnjaka na ovim prostorima i prostorima cijele BiH. Istinu o ratnim zločinima i genocidu nad Bošnjacima u periodu od 1992-1995 godine. što je i tema samog filma.
Da se ne zaboravi i nikad ne ponovi.
Huseinović je istakao……….
Ovaj film je projekat digitalizacije historije Bosne i Bošnjaka
Ovo je film u kojem je korištena relevantna arhivska građa,autentični dokumenti i video materijal.. Film koji prvenstveno govori o logorima ali obrađuje i samu genezu nastanka takozvane „Herceg Bosne“. Zasnovan na historijskim činjenicama,dokazanim kroz sudske procese u Hagu. Huseinović najvažnijom presudom za zločine na području takozvane Herceg-Bosne smatra presudu Prliću i ostalima koji su u prvostepenom postupku osuđeni na 112. godina zatvora kao i prvostepenu presudu Kordiću na 25 g. zatvora, Ivici Rajić na 12 godina zatvora a Tihomiru Blaškić na 9 g. zatvora.
Ovo je veoma važan  dokument za historiju Bošnjaka u kojem učestvuju eminentni sagovornici kakvi su Ivo Komšić, Stjepan Kljujić, Stjepan Mesić, Marinko Pejanović itd.
Ključna poruka jeste da je projekat „Herceg Bosna“ imao namjeru uništenja Republike BiH. Film ne šalje nikakve poruke protiv jednog naroda niti i jednog pojedinca koji nema veze sa ovom grupacijom koja je činila zločine, istakao je Huseinović

Želimo da jasno kažemo da se na prostoru BiH desio zločin,posebno nad logorašima.Oni su danas ne prepoznatljiva kategorija ljudi a u isto vrijeme živa istina i živa historija dešavanja na ovim prostorima rekao je predsjednik Saveza logoraša za BiH Jasmin Mešković.
Herceg Bosna-Zloćin i kazna je drugi dokumentarni film Saveza logoraša u BiH i obrađuje više od 20 logora kao i zločine počinjene u Ahmičima,Stupnom dolu,Vrbanji,zločine počinjene u Mostaru,zatim na logorašima u Prozoru koji su korišteni kao živi štit na prvim borbenim linijama  na platou Crnog Vrha.
Zločin nad suborcima muslimanima koje su preko noći pripadnici vojske HVO-a razoružali i zatvorili, a prije toga zajedno sa njima borili se protiv vojske RS-a. A onda slijedi saradnja vojske RS-a i HVO-a posebno na području Kiseljaka,Vareša i Žepća.
Želimo da širimo istinu i samo istinu a ona je na našoj strani, istakao je Mešković.