23Septembar2018

UGBB PRIVOR

PROMOCIJA KNJIGE 2014

13.08.2014. godine (srijeda u 20 i 30 sati) u Sali Centra za obrazovanje i kulturu u Gornjem Vakufu upriličena je promocija knjige; pod nazivom „Genocid u Ahmićima 1993“ autora doc.dr. Rasima Muratović.

Promotori navedenog djela bili su; načelnik općine Vitez gosp. Advan Akeljić, predsjednik Udruženja žrtava rata „92-95“ 16 april Vitez gosp.Elvedin Kermo, predsjednik skupštine istoimenog Udruženja gosp. Bahtija Ahmić.
U navedenoj večeri pored promotora prisutnim je se  obratio  i naš uvaženi profesor Bosanskog jezika i književnosti gosp. Nedžad Milanović u ulozi moderatora navedeog dijela.
Jedan od ciljeva manifestacije „Dani otpora-dani slobode“ Privor 1992-2014 je da se podsjetimo, ne zaboravimo i prenesemo dio sječanja na one koji ne znaju o egzodusu i genocidu nad Bošnjacima na ovim prostorima i prostorima cijele BiH u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu.
Bošnjaci kao temeljni narod države BiH borio je se za opstanak i ostanak na ovim prostorima i prostorima cijele BiH braneči svoj prag, porodicu, vjeru, kulturu, nacionalni i vjerski identitet.
Ovo d jelo doc.dr. Rasima Muratović govori upravo o tome, o genocidu i egzodusu  Bošnjaka u općini Vitez, namjeri agresora,njegovoj psihologiji i psihologiji nijemih evropskih i svijetskih posmatrača sa poukom i porukom „da se ne zaboravi i nikad ne ponovi“.