23Septembar2018

UGBB PRIVOR

Dan šehida - 09.08.2013. godine

Dan šehida - .9.08.2013. godine UG "BB Privor" Voljevac obilježilo je u skladu sa programom ovogodišnje manifestacije "Dani otpora - Dani slobode". To je suštinski dio manifestcije, njen centralni dio, a u funkciji je podsjećanja na šehide i poginule borce Armije R BiH.

I ove godine dočekali smo članove šehidskih porodica iz općine Jajce koji nas tradicionalno posjete, te zajedno sa nama obiđu šehitluke u Svilićima (Filanima) i Voljevcu. Okupljanje je bilo ispred spomen-česme u Voljevcu gdje se u ime domaćina obratio i poselamio Zijad Mašetić, a prij toga je imam iz Voljevca Admir ef. Malanović proučio ajete iz Kur'ana, a prije samog polaska proučena je fatiha pred duše svih privorskih i drugih šehida iz BiH. Potom su obiđena mezarja u Svilićima i Voljevcu, proučen Jasin, a prigodne besjede na mezarjima su uputili imami džemata Voljevac i Crkvice (Pidre), da bi se obavila džuma namaz u džamiji Voljevac i opte proučio Jasin. Džumu namaz je predvodio i hutbu govorio glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf mr. Enes ef. Omerović.
Poslije toga je za porodice šehida iz Jajca i goste priređen skroman ručak u prostorijama OŠ "Voljevac". Od gostiju prisustvovali su načelnik općine Jajce g-din Edin Hozan i načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje g-din Sead Čaušević, a ovom prilikom zahvaljujemo Medžlisu IZ Gornji Vakuf-Uskoplje  sa glavnim imamom na čelu, Enes ef. Omerovićem imamima iz Privora koji su aktivno učestvovali i doprinijeli da ovaj dio manifestacije protekne kako je i planirano.
Naveče istog dana otvoren je memorijalni turnir u malom nogometu. Turnir je otvorio općinski načelnik Sead Čaušević. Prvu utakmicu na turniru su odigrale ekipe prošlogodišnjeg pobjednika "Saraj-komerca" i "Lica sa ulica".