23Septembar2018

UGBB PRIVOR

Mevlud - Boljkovac 2013

07.08.2013. godine zvanično je počela manifestacija: „Dani otpora Privor 1992-Dani slobode Privor 2013“ koju UG „BB-Privor“ iz Voljevca organizuje tadicionalno u pomen na Šehide Privora i Šehide iz dugih dijelova BiH koji su svoje živote dali na području Privora u proteklom odbrambeno – oslobodilačkom ratu braneči jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Sinoć je u pomen rahmetli prvog komadanta Privora , Bedrudina Milanović kao i svih Šehida Privora u džematu Boljkovac priređena mevludska svečanost, učenje i slušanje tehvida i mevluda.
Mevludske svečanosti kao simbol Bošnjačkog identita kod Bošnjaka su duboko ukorjenjene kao najdublji vid iskazivanja ljubavi prema Muhamedu a.s. Ovu svečanost učenja mevluda-šerifa priredili  su mladi polaznici mektebske nastave džemata Boljkovac  koje je pripremio mjesni imam ef.Ibrahim Glamočak.
Pomenutom događaju prisustvovali su komšije, saborci  i prijatelji iz Bugojna.

Prisutnim se obratio glavni imam Medžilisa IZ Gornji Vakuf ef.Enes Omerović i tom prilikom uputio nekiliko važnih poruka, posebno mladim, naglašavajući da je cilj manifestacije da oni nesmiju zaboraviti heroje iz svog komšiluka, iz svoje mahale koji su svoje živote položili upravo zbog budućih naraštaja.
Istaknuo važnost pomena na našeg prvog komadanta, zlatnog ljiljana rah.Bedrudina Milanović kao i pomena na sve Šehide i njihove zasluge za ono što mi danas imamo kako u vjerskom tako i nacionalnom Bošnjačkom idnetitetu.

Poslije mevluda –UG „Bolja budučnost-Privor“-Voljevac je organizovalo i druženje sa gostima i učačima uz mevludsko šerbe i hurmašice.